زمین خواری پدیدهای شوم و تبعات آن بر طبیعت و زندگی مردم
بهنام نیکسرشت
از دیرباز ایرانیان به هنرمندی شهره بوده و در ترکیب هنر و زندگی، دستی بالا داشته اند. در این میان نام کیمیا گرانی که همواره خاک را به هنر تبدیل کرده اند برسر زبان ها بوده است اما اکنون کیمیاگری خاک در ایران به جایی پا گذاشته که به ثروت اندوزی آغشته و به شعبده بازی با استفاده از خلاء های قانونی و زر و زورهای نابجا و گاها با کمک دارندگان مناسبات حکومتی برای تغییر در مالکیت های عمومی به مالکیت های فردی تبدیل شده است.
🔸️این عمل درنهایت به عنوان “زمین خواری” در سطح جامعه به معضلی بسیار بزرگ در برابر اجرای عدالت های اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، سیاسی و امنیتی، به بحرانی بزرگ تبدیل شده است.
زمین خواری صرفا به معنی خوردن زمین به عنوان یک ماده خوراکی یا افتادن بر روی زمین نیست بلکه عملی مرتکبانه و مجرمانه در جهت بهره بردای از زمین به عنوان کسب مال در جهت منافع شخصی افراد می باشد که بیشتر توسط افراد به اصطلاح یقه سفید جامعه که دارای مناسبات دولتی، اقتصادی و تا حدودی اجتماعی هستند انجام می گیرد.
🔸️اما این تصرفات در مبحث اراضی، اعم از دولتی یا شخصی از سوی اشخاص یا مراجعی با استفاده از نفوذ و روابط در دستگاه های مختلف اداری در شناسایی خلاءهای قانونی بیشتر با جعل اسناد و مدارک دهن پر کن و قانون گریز انجام می گیرد و در حال حاضر این نوع زمین خواری ها با دو شیوه تصرف زمین های پیرامون شهری و داخل محدوده شهری با استفاده از شگرد های خاص مانند کشیدن دیوار به دور زمین مورد نظر و ساخت و ساز داخل آن و یا در خارج از شهر و با تصرف اراضی ملی در بخش های مختلف و مربوط به منابع طبیعی که گاهاً با شخم زدن اطراف زمین کشاورزی و یا با سوء استفاده از عنوان ” توسعه باغات دیمی” شروع به ساخت و سازهای اعیانی کرده و دامنه وسیعی از اراضی ملی را به نام خانه باغ یا ویلا باغ به مالکیت شخصی در آورده و حق مسلم استفاده از طبیعت برای عموم مردم را سلب می کنند.
🟢 امنیت آب و هوایی با منابع طبیعی
🔸️تبعات زمین خواری شامل دو اصل بنیادین می شود، اول از بین رفتن اراضی ملی و پوشش های بهینه گیاهی که در حال حاضر با قطع درختان بلوط در دامنه کوه ها، تپه ها و مراتع در شهرستان های سقز و بانه به طور گسترده در حال انجام بوده و حق تنفس و تصفیه هوای پاک را در مخاطره ای جدی قرار داده است.
🔸️ دوم از بین رفتن امنیت که فارغ از امنیت استراتژیک، دامنه وسیعی از امنیت غذایی، اجتماعی، شغلی و غیره را شامل خواهد شد، از این رو حفظ امنیت مراتع و اراضی ملی وظیفه ای همگانی خواهد بود زیرا ما به عنوان نگهدارندگان میراث طبیعت امروز در برابر آینده سرزمین خود مسئول هستیم، به همین منظور باید همان گونه که از گذشتگان این میراث گران بها با زیبایی هایش را تحویل گرفته ایم، به آینده گان و فرزندانمان با کیفیتی بهتر تحویل دهیم تا روزگاری را برای آنها رقم نزده باشیم که به دلیل نبود پوشش مناسب خاک وگیاه در منطقه امن زندگی خود، حاضر به کوچ و ترک سرزمین مادری خود شوند.
اعمال صحیح امروز ما در برابر طبیعت ملی باعث به وجود آمدن عِرق ملی به سرزمین و تعلق خاطر به خاک را در آیندگان رقم خواهد زد.
🔸️بحث زمین خواری در شهرستان های سقز و بانه در چند سال اخیر با رشد فزاینده ای در حال زایش بوده و در صورت گسترش این فساد محرز، سرزمینی در مالکیت افراد خاص با سرمایه های خاص و کاملا شخصی خواهیم داشت که دیگرانی از اقشار ضعیف اجتماع را از حق طبیعی برای استفاده از طبیعت خدادادی منع خواهند کرد.
🔸️با مقدمه ذکر شده در ادامه بحث، زمین خواری را با کاوشی مستقل و بدور از هرگونه اغماض که در مالکیت افرادی خاص ملاحظه می شود بیان خواهیم نمود و لابی های نشات گرفته از رانت و مافیای اداری را در این شعاع رونمایی خواهیم کرد.
آیا تا چند سال آینده برای دور همیها، نشستن ها و نگاه کردن به بازی کودکانمان در دامان طبیعت جایی باقی خواهد ماند یا برای بودن و نفس کشیدن در دشتهای کوردستان و تپه های سرسبزش باید برای خود حصاری بسازیم و مالک خانه باغ باشیم.
🔹️در پاراگراف های نخست با اشاره به شکل گیری زمین خواری در چند سال اخیر و بهره برندگان از آن اشاره شد و مقدمه ای گردید که در این قسمت از زمین خواری به نحوه ی تصرف املاک و اراضی با استفاده از اشکال قانونی اشاره کنیم .
برای برخورد با مقوله زمین خواری باید به دو شیوه کنشی #پیشگیری و واکنشی #مجازات عمل کرد. زمین خواری همان طور که قبلاً نیز به آن اشاره شد پدیده ایست برای به خطر انداختن امنیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی که برخورد با آن به صورت جرم شیوه ای کیفری را میطلبد اما بیشتر اوقات با روشهای حقوقی وارد پروسه قضایی شده که متاسفانه حوزه و قلمرو بررسی روش های برخورد با آن در دستگاه قضایی کشور بسیار پیچیده است.
با توجه به رشد فزاینده زمین خواری و نگاهی به فرایند آگاهی بر انجام این قضیه مشخص می شود که خلأهای زیادی نظیر عدم تعریف دقیق، عدم تعیین حوزه و محدوده، و در نهایت فقدان عنوان مجرمانه خاص نسبت به عمل ارتکابی زمین خواران وجود داشته و زمین خواری در ورای خود دست های پنهان بیشماری را مخفی کرده است، به همین منظور برخورد با آن احکام متفاوتی را در محاکم قضایی در پی داشته و افراد با نفوذ با توجه به خلاءهای مختلفِ موجود هر روز بیشتر از قبل به فکر دور زدن های قانونی هستند.
🔹️ یکی از بزرگترین مشکلات در حوزه رسیدگی به جرم زمین خواری پیچیدگی آن است مثلا در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ آمده است زمین خواری جرم پیچیده ایست که دست های زیادی در پس آن دیده می شود اما این پیچیدگی باید در کمسیون هایی تخصصی مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته و حدودات پیشگیری در نحوه واگذاری های لابی گرایانه و قانون گریز مشخص و برخورد قاطع با آن توسط دستگاه قضا در اولویت های روز و مباحث فعلی قرار گیرد.
هرچندامروزه تعقیب و مجازات مرتکبین، متجاوزین، متصرفین و تملک کنند گان غیرقانونی اراضی ملی و عمومی در دستگاه قضایی کشورمان نسبت به گذشته فزونی یافته اما باز هم شاهد افزایش این معضل در گوشه و کنار کشور هستیم و در این میان شهرستان های سقز وبانه هم از گزند این معضلِ طبیعت خوار جان سالم بدر نبرده و هر از گاهی خبرهایی از شیوه های مختلف و در ابعاد نامعلوم از این نوع تملک های تسخیری شنیده می شود.
به واقع در چند سال اخیر تملک اراضی بخصوص املاک ملی در گوشه و کنار این دو شهر با استفاده از شیوه هایی که در پارت اول به آن اشاره شد در حال به تاراج رفتن است و هرچه سریعتر باید مثلثی از مردم، مسئولین و دستگاه قضایی برای مبارزه با آن تشکیل شود.
انتظار می رود “فرمانداری و سایر ادارات مرتبط با این موضوع اعم از شهرداری، مسکن وشهرسازی، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی” نیز در مقام اجرایی در برخورد با این موضوع موضعگیری کرده و با جدیت پیگیر رشد قارچ گونه آن باشند همچنین نماینده شهرستان های سقز و بانه به عنوان وکیل مردم به موضوع زمین خواری ورود جدّی کرده و دست های پنهان مافیای پشت این موضوع را برای موکلان حوزه انتخابی خود نمایان کنند، مافیایی که سال هاست سیاست و اقتصاد منطقه را در سلطه تمامیت خواهی خود گرفته و وسعت زمین خواری را در صورت پیشگیری نکردن تا حیاط خانه های شهر هم گسترش خواهد داد.
🔹️ جهت رونمایی به صورت مصداقی تعدادی از این انحصارهای بزرگ که حقی عمومی می باشند و از زمین های منابع طبیعی خارج و اکنون در مالکیت افراد خاص برای “خانه باغ” و “ویلا باغ” مورد استفاده قرار گرفته اند را در تصاویر هوایی طی سال های ( ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ ) ملاحظه بفرمایید.
- پیرامون جلسهی هیئت امنای زمینهای قدیم شهرداری سقز با اعضای زمینداران این هیئت - دی ۸, ۱۴۰۳
- شب یلدا شروع یک انقلاب - آذر ۳۰, ۱۴۰۳
- سیل ترافیک خودرو در سطح شهر سقز، تمامی ندارد . . ! - آذر ۲۲, ۱۴۰۳