برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!, بهنام نیک سرشت, سقز, کردستان,کوردستان
برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!

برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!

برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!
«تحقیقی؛ تحلیلی و علمی»

بهنام نیک سرشت

برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!, بهنام نیک سرشت, سقز, کردستان,کوردستان

به یاد آن روزی افتادم که مسئولان عالی رتبه استان و شهرستان از جمله استاندار، مدیر عامل منطقه‌ای امور آب استان، نماینده‌ی سقز و بانه، فرماندار سقز و هیئتی قشون گونه‌ برای افتتاح و بهره‌برداری از تنها سد شهرستان سقز به نام سد چراغ ویس از حوزه آبریز و آبگیر دریاچه‌ی ارومیه پروپاگاندای بی‌نظیر راه انداختند و به این شهر باستانی تشریف آوردند و همزمان با کلید بهره‌برداری این سد، تصفیه‌خانه‌های شماره یک و دو هم با تجهیز امکانات روز و تهیه‌ی آب گوار و فوق سالم برای شهروندان این شهر به افتتاح رسید و برای آزمایش و حصول اطمینان از آب این تصفیه خانه، یک لیوان آب زلال و گوارا را به جناب استاندار دادند و آب تصفیه شده و مطبوع سقز را که جرعه جرعه می‌نوشید تأیید و ضمانت کردند! و نماینده‌های مردم و دولت هم به نشانه رضایت از آب تصفیه خانه دست‌‌ها می‌زدند و به‌هم گل می‌گفتند و گل می‌شنیدند. برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!
هیچ دستی بالا نیامد ندا دهد که وضعیت آب آشامیدنی سقز سالهاست آلوده است! هیچ مسئولی لام تا کام سخن‌ نگفت و همه چیز را گل و بلبل معرفی کردند.هیچ مسئولی این جسارت را در خود نمی‌دید که وضعیت بغرنج آب صد در صد آلوده‌ی این شهر را به مسئول رده بالا اعلان نماید که نکند استاندار مکدر گردد و مسئول مسکوت و مغفور ما هم جایگاهش لکه بردارد!
جناب نماینده‌ی محترم که ردای وکالت مردم را با جامه‌ای از فصل نو به تن کرده‌اید بدانید که؛ بانی خیلی از آسیب‌‌های شهری و روستایی و رکود توسعه در تمام سطوح هستید، حال از وضعیت آب شرب این شهر اطلاع دارید؟! هیچ می‌دانید که اساسا آب قابل شرب در این شهر یافتنی نیست؟! می‌دانید که مدت‌هاست آب کاملا آلوده با طعم و بوی نامطبوع از همان تصفیه‌خانه‌هایی که با نظارت آن حضرت افتتاح و بهره‌برداری گردید! از طریق لوله‌های انشعاب شهری وارد شریان‌های حیاتی مردم شده و در این ایام شوم اقتصادی، بیماری‌های اختلالات گوارشی مزید بر دیگر مصیبت‌های این مردم شده است و مردم را روانه‌ی چشمه‌ها و چاه‌های آب کرده‌ است؟! که البته آب حاصل از چشمه‌ها و چاه‌های این منطقه زیاد تعریفی نداشته و سرشار از عناصر سمی و آلاینده‌های معدنی‌ دیگریست که بحث در مورد آن از حوصله این یادداشت خارج است.شما نماینده این مردم و ناظر بر عملکرد مدیران این شهر هستید! سوء عملکرد هر مسئول و مدیری، ناشی از سوءعملکرد حضرت عالیست!
از میان مسئولان ذیربط این موضوع همچون؛ رئیس شبکه بهداشت و درمان، رئیس مرکز بهداشت، فرماندار و رئیس آب و فاضلاب و امور آب شهری که هر کدام به نوعی برای تهیه و توزیع آب سالم و بهداشتی مسئول هستند! ولیکن هیچ کدام از این دسته مسئولین مسئولیت آلودگی آب شرب سقز را بر عهده نمی‌گیرد!
کدام یک از این رئوس و مرئوس حاضرند مستقیما از آب فعلی موجود در لوله‌کشی‌‌ شهری، با خیال راحت یک‌ لیوان آب بنوشند؟!

استاندار فعلی گویا اعلام نموده‌اند؛ مسئولی که تخصص و توانایی لازم در پست مدیریتی خود را در استان‌ کردستان ندارد باید استعفا بدهد!
جناب استاندار؛ هیچ مدیری ناتوان و بی‌کفایت حاضر نیست پست مدیریتی خود را که با نفوذ و لابی‌ها به دست آورده است ترک نماید! تنها راه برکناری این مدیران؛ بررسی، رصد و سنجش میزان و بیلان عملکرد آنها در پستی که به صورت نمادین تا حالا مدیریت کرده‌اند.

به عنوان مثال: مدیری که نمی‌داند آنیون‌های نیتریت و نیترات، و کاتیون‌های منیزیم و کلسیم حاصل از سنگ‌های کربناتی و آرسنیک و کادمیم( سرطان‌زا) و تأثیرات مضر آن بر آب آشامیدنی چیست؟ بعید است بتواند در مورد آسیب شناسی آب آلوده تصمیم و تدبیری اتخاذ نماید!‌ صرفا پستی را تحمیل یا تحویل گرفته است که هیچ تخصص و اطلاعات کافی و وافی از پست تحت مدیریت خود را ندارد ولی کماکان از امور مرتبط با این پست، از مقامات بالا دست صرفا به خاطر مدت مدیریتش یا حمایت از شخصی انتخابی یا انتصابی، پست ترفیعی هم می‌گیرد!

آلودگی, سقز, نیشتمان قلم, اخبار سقز, آب آلوده, بانه, میرده, روستای میرده, بانه, بهزاد رحیمی, زارعی کوشا, استاندار کردستان,بهنام نیک سرشت, بهنام نیکسرشت

یا مسئولی که علما و عملا فلسفه‌ی تعلیم و تربیت کار کرده‌اند و سال‌ها در همین رسته تعلیم‌ها حواله می‌کردند، ولی با نفوذ و لابی انتخاباتی آنهم در بخش عمرانی یک شهر، پستی را تحویل گرفته است که هیچ تجانس و سنخیتی با فلسفه‌ی‌ دانش و روانش ندارد ولی همچنان در پست تحمیلیش با عملکرد ضعیف جولان دارد!

و آن مسئولی که از منابع معدنی منطقه اطلاع و اشرافیت کافی ندارد و نمی‌داند سیانیدها(CN) و انواع صورت‌های جیوه(Hg) در اثر استخراج یا فراوری‌ها چه عواقب و زیان‌های مرگ‌باری در هوا، آب و خاک و سپس بر سیستم بدن جانداران بر جا می‌گذارد! و ورود کدام عناصر در منطقه جان مردم را در تهدید قرار داده است؟ مسلما اطلاعی از منشأ آلودگی منابع و ذخایر آب را نیز برای این شهر نخواهد داشت!

با این تفاصیل ضمن توجه و نظر به عدم اهلیت و اشرافیت و سوء عملکرد این مسئولان در مدیریت و توزیع منابع آب، علل آلودگی آب آشامیدنی از مبدا تا مقصد پر واضح است.

آن مسئولی که ادعا می‌کند که وظیفه ایشان فقط تأمین آب خام و لو آنکه آلوده هم باشد، نه مسئول است نه مسئولیت پذیر…
جناب مسئول؛ قرار نیست آب سدها، رودخانه‌ها و چشمه‌ها را با هر شکل و کم و کیفی که دارد به امان خدا رها کنید! برای نگهداری از آب سدها و منابع تأمین آب‌های سطحی راه‌های زیادی وجود دارد، لازم است در حفظ و نگهداری منابع این شهر از هر نوع آلودگی( آلی و معدنی) مسئولانه حفاظت کنید.

گرم شدن هوا، پایین آمدن سطح آب سد، ورود فاضلاب انسانی و فضولات حیوانی و رشد جلبک‌ها در کف‌ سد و‌… نمی‌تواند دلایل موجه برای آلودگی آب و برای فرار از مسئولیت‌تان باشد!
آری درست است از دلایل اولیه و عمده آلودگی آب آشامیدنی؛ ورود عناصر فسفری و ازت‌دار و به عبارتی یون‌های نیتریت و نیترات ناشی از ورود همین فضولات و فاضلاب و نهایتا رشد جلبک‌ها در کف سدهاست!
پس شما به عنوان رئیس امور آب و ضامن تأمین آب مناسب و کافی جهت هدایت و انتقال آن به شبکه توزیع آب شهری، دقیقا چه وظایفی دارید؟!
قرار نیست آب آلوده به فاضلاب و فضولات و جلبک‌دار را تحویل اداره‌ی آبفا بدهید!

آلودگی, سقز, نیشتمان قلم, اخبار سقز, آب آلوده, بانه, میرده, روستای میرده, بانه, بهزاد رحیمی, زارعی کوشا, استاندار کردستان,بهنام نیک سرشت, بهنام نیکسرشت

حال که علل اصلی آلودگی آب شرب شهری، ورود فاضلاب و فضولات به آب سد است، ضمن اتخاذ تصمیمی راسخ و واسق با همکاری فرمانداری ویژه و نماینده مردم در مجلس برای جذب اعتبارات جهت جمع‌آوری و هدایت و ساماندهی فضولات و هر نوع آلاینده‌های آب مسئولانه با مردم و عاملین این توزیع تعامل و تلاش کنید و از روستاهای اطراف سد؛ کیله شین، وزمله، سیادر سفلی و علیا، کرویان، قبغلوجه و عمدتا روستای میرده بخواهید از ورود هر گونه عوامل آلوده کننده به آب سد امتناع نمایند.

اداره‌ی آبفا هم فقط توزیع کننده آب نیست، تأمین آب شرب سالم و عاری از هر نوع آلاینده‌ی معدنی و آلی و طعم و بوی نامطبوع با استفاده از تصفیه خانه مجهز به فیلتر کردن انواع آلاینده‌های محلول‌ و کنترل کیفیت بهداشتی آب، اساس وظایف اداره‌ی آبفاست.
علیرغم این وظایف از آبفا و سوا از طعم و بوی نامطبوع آب، انگار همان آب سطحی رودخانه‌ها را بدون هیچ تغییر و عملیاتی مستقیما به لوله‌کشی منازل شهری هدایت می‌کنند، چرا که این آب حاوی انواع سنگ‌ریزه و لجن و بقایای فضولات و فاضلاب می‌باشد، ماده‌ای با طعم و بوی نامطبوع، تنها آبفا و شاید امور آب نامش را آب شرب می‌نامند! که حتی دستگاه‌های تصفیه خانگی هم یارای تصفیه‌ی این آب متعفن و گندیده نیست.

آلودگی, سقز, نیشتمان قلم, اخبار سقز, آب آلوده, بانه, میرده, روستای میرده, بانه, بهزاد رحیمی, زارعی کوشا, استاندار کردستان,بهنام نیک سرشت, بهنام نیکسرشت

سؤالی که ذهن مخاطبین را درگیر کرده است این است که؛ تصفیه‌ خانه‌های سقز دقیقا چه موادی را از آب خام فیلتر می‌کنند؟
آیا واقعا این تصفیه‌خانه‌ها چیزی به اسم فیلتر یا کنترل کیفیت دارند؟!
که آب غیر قابل شرب را به این صورت به خورد مردم می‌دهند!
آب آشامیدنی معمولا باید بی بو، بی طعم و عاری از هر نوع مواد خارجی باشد. شوربختانه این آب بر خلاف این ویژگی‌ها، بد بو، بد طعم و سر شار از هر نوع ذرات معلق و شناور است.
برای پیگیری این موضوع با رئیس اداره آبفا تماس حاصل شد که دلیل طعم و بوی نامطبوع و رنگ نامتعارف آب را به عنوان مسئول تأمین آب شرب این شهر بیان فرمایند؛
«ایشان در پاسخ به این سؤال هر گونه طعم و بوی نامطبوع آب شرب را رد کردند ولی رنگ آب را پذیرفتند که دلیل رنگ زرد یا هر نوع رنگ آب را به زیبا شناختی آب ربط دادند که ممکن است آب از رنگی به رنگ دیگر تغییر کند! و اینکه مردم برای تأمین آب قابل شرب راهی چشمه‌های شهر شده‌اند به نوع فرهنگ مردم ارتباط دارد و گرنه آب آشامیدنی سقز کاملا بهداشتی و قابل شرب است و برای تصفیه‌ی آب از دستگاه‌های متعارف که در اقصی نقاط ایران وجود دارد، استفاده می‌کنیم»
نکته‌ای که حائز اهمیت است؛ زیباشناسی و زیبا آفرینی و تقدس آب هیچ ارتباطی با رنگ آب که منشأ هر عامل یا آلاینده‌های‌آلی یا معدنی دارد، نخواهد داشت! طبق تمامی علوم از جمله؛ فیزیک، شیمی و‌ زیست شناسی، آب گوارا و پاک و آشامیدنی رنگ خاصی ندارد و همانا آب را بی‌رنگ می‌شناسیم.

و اما جناب رحیمی عزیز نماینده‌ی کنونی شهرهای بانه و سقز؛ در جریان افتتاح تصفیه خانه شماره ۱ و ۲ سقز به اتفاق استاندار وقت و هیئت همراهش، چرا پیگیر نواقص تصفیه‌خانه و سد چراغ ویس که به صورت نیمه تمام باقی مانده است نشدید؟! چرا گذاشتید با این نواقص که حال برخی روستاهای حواشی مخصوصا روستای میرده دامن‌گیر است، سد را جهت بهره‌برداری افتتاح نمایند؟!

برای آلودگی محض آب ناشرب سقز که تبعات و عواقب آن اکنون و آینده‌ی سلامتی جسمی این مردم را تهدید کرده است چه جوابی دارید؟!در سفر اخیر ریاست جمهوری به شهرستان سقز اظهار نموده‌اید؛ که خدا را شاکرم در مطرح کردن مطالبات مردم سهیم بوده‌ام!
بفرمایید از سفر و حضور ریاست جمهوری به این شهر که گامی در راستای توسعه و محرومیت تاریخی مردم بر شمردید، کدام دستاورد توسعه آفرینی و محرومیت زدایی را برای شهر سقز جذب نموده‌اید؟!
چرا تک تک این گام‌های توسعه و ماحاصل عملکرد سه ساله خود را برای این شهر اعلام و مطرح نمی‌کنید؟! برای آلودگی آب شرب سقز کدام مسئول پاسخگوست؟!

همچنین ببینید

"ک.چ.گێلەپیــــــــاو "

“ک.چ.گێلەپیــــــــاو “

“ک.چ.گێلەپیــــــــاو “ فەردین ڕەشیدی «ف.ڕ.ئومێـــــــــــــــــــــــــــد» ▫️چوار ساڵ بوو کە بەیانیان زوو دەچوومە دووکان و ئێواران …

یک نظر

  1. قوربانی ئه و له حن و قه له مه ت بم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.