سکوت رسانهای؛ گریزان از رسالت
بهنام نیک سرشت
در تمام رخدادها و حوادث اعم از اعتراضها، تحصنها و مواضع مردم و دولت و آنچه در وضعیت فعلی به وضوح قابل مشاهده است؛ رسالت رسانه به عنوان گوش و چشم مردم در چنین مواقعی نقطه عطفی خواهد بود که استقلال رسانه را از گذار واقعیات و حقایق موجود به منصهی ظهور برساند. سکوت رسانهای؛ گریزان از رسالت
در لاک خود رفتن و روزه سکوت گرفتن و واکنشهای رمانتیزه از روی انفعال و استیصال در چنین شرایطی، ذات و ماهیت رسانه را به محاق میکشاند! اینکه رسانه به نشانه اعتراض به وضعیت کنونی سکوت اختیار کرده است نه تنها توجیهی عاقلانه نیست، بلکه چنین سکوتی نشان از واکنشی ذلیلانه و بیخردانه تلقی خواهد شد!
نشر واقعیات روز و آگاهی افکار عمومی از مسائل و اتفاقات، منشور و اساس عملکرد یک رسانه را بیان میکند، چرا که بر اساس آیین نامهی اجرایی ماده ۸ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و اصل ۲۴ قانون اساسی؛ نشریات و مطبوعات در بیان مطالب و تحلیل مسائل روز آزاد هستند و ماده ۴ همین اصل عینا بیان میدارد که: سکوت رسانهای؛ گریزان از رسالت
“هیچ مقام دولتی و غیر دولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقالهای در صدد اعمال فشار بر مطبوعات بر آید و یا به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند”
اخبار و حوادث اخیر را تمام دنیا کم و بیش دیدند و شنیدند و هر یک به نوعی از سقم و صحت موضوع بیواسطه یا باوسطه واکنش نشان دادند، اما شور بختانه هیچ کدام از رسانههای پر ادعای این شهر به هیچ شکلی واکنش معناداری را از خود نشان ندادند و به بهانه و نشانهی اعتراض، سکوت بی معنایی را از جنس هراس اختیار کردند!
آن رسانههایی که خود را جهان شمول معرفی میکردند، رسانههایی که خود را آزاد و مستقل و بی رقیب نشان میدادند، رسانههایی که ادعای روشنفکری و حقیقت گویی سر میدادند، دقیقا کجا هستند؟!
یعنی در این بیغوله شهر در هیچ نقاطی از این شهر، محتوایی برای پوشش خبری واقعا ندارید؟
بار دیگر سری به آبفا، امور آب، شهرداری، شورای شهر و نمایندهی بی موضع و مسکوت شهر بزنید، ببینید برای مردم چه رهآورد و دستاورد دیگری خلق کردهاند؟!
فارغ از اظهار نظر و قضاوت در مورد حوادث اخیر (که پیشتر این رسانه پیرامون آنچه در مورد مهسا امینی اتفاق افتاد طی چند یادداشت منتشر نمود) بر اساس رسالتی که یک رسانه قانونا به آن پایبند است، در تمامی صحنهها و عرصهها باید مجدانه و فعالانه حضور داشته باشد و حوالی آنچه در منطقه و جغرافیای فراتر از آن رخ میدهد میبایست عینا و شفاف پرده بردارد، در غیر اینصورت مشروعیت و شأنیت رسانه به عنوان تنها اهرم انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نزد شهروندان تنزل پیدا کرده و زعم بر آن میرود که نشر اخبار و اطلاعات در گرو تعارض منافع و شکار فرصتها و مناسبات اداری به محاق و سکون دامن میزند. سکوت رسانهای؛ گریزان از رسالت
رسانه در چنین شرایطی طبق موازین مطبوعاتی باید ماهیت و دین خود را ادا کند، قرار نیست کل محتوای خود را روی رخداد اخیر از این بیشتر مانور بزند و تماما روی اعتراضات فوکوس کند، خبرها در دامان لحظات موج میزنند و اگر رسانهها واقف بر امور مطبوعاتی خود باشند میتوانند در چند دقیقه صدها خبر را منتشر کنند، پس شأن و قدرت رسانه را نزد مردم به یأس و نومیدی بدل ننماییم.
رسانه در تمام صحنهها و عرصهها باید موضع و موضوعیت داشته باشد و بنا بر قوانین و الزامات قانونی، خبرها و اطلاعات روز را پوشش و رصد نماید.
کار رسانه “شعار” نیست، شعور است، درک اقتضائات و بایستههاست، انعکاس واقعیتها و حقیقت آنچه در پیرامون ما رخ میدهد؛ فهم و شعور یک رسانه را میرساند، در هر شرایطی سکوت یک رسانه نه تنها جایز نیست بلکه نقش بیبدیل خود را به مراتب به زوال و نقصان میکشاند.
اگر چه رسانهها به عنوان خدمت گذار بی منت مردم وظیفه دارند؛ رویدادها و عملکرد و مواضع تمامی ارگانها و ادارات را با واکاوی و کنکاش، مسجل و مستند منتشر نمایند؛ اما باید گفت: رسانه متعلق به هیچ ارگان و نهادی نیست و آزاد و مستقل از هر مقام حقوقی با رعایت حریم و حرمت و موازین مطبوعاتی، میبایست سیال و فعال، رسالت رسانه را به فرجام رسانیده و تداوم ببخشد.
“نیشتمان قلم” به عنوان یک رسانهی مردمی و مستقل، پیشگام و به دور از احساسات و هیجانات و تناقض و تقابل، زین پس طبق قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و موازین رسانهای، کمافیالسابق با تکیه بر محور مطالبات مردم و آگاهی بخشی و نشر حقایق و واقعیات روز، به فعالیت رسانهای خود ادامه میدهد.
- راز معابر مارپیچی شهرک کارکنان شهرداری شهرک دانشگاه سقز - شهریور ۲۰, ۱۴۰۳
- نظم و نظام در نظام مهندسی سقز لنگ میزند . . . - مرداد ۳۰, ۱۴۰۳
- دبیرستان پسرانهی انبیاء سقز به دبیرستان شاهد تغییر یافت . . ! - مرداد ۲۵, ۱۴۰۳