تفاوت کوچینگ با تخصصهای مشاورهای
🔹بخش دوم کوچینگ
✍️ آلا رضازاده
تفاوت کوچینگ با سایر رشتههایی که به افراد برای عملکرد بهتر کمک میکند: تفاوت کوچینگ با تخصصهای مشاورهای
🔹گاهی اوقات افراد برایشان سوال پیش میآید که کوچینگ دقیقاً یعنی چه؟ کوچینگ چیست؟ با وجود تمام تعاریف مشخصی که وجود دارد اما باز هم پیش میآید که کوچینگ را با سایر مهارتها و رشتههای دیگر اشتباه میگیرند و یا فکر میکنند زیر شاخهای از رشتههای دیگر است.
🔹کوچینگ، مشاوره نیست!
در مشاوره فردی که خدمات مشاوره ارائه میدهد، مشاور دهنده، متخصص رشته خاصی است که پاسخ سوالاتی را که مراجعه کننده برایش پیش میآید به طور واضح به او میدهد و بعد از ارائه این راهکارها و اتمام جلسات، مراجعه کننده خودش موظف است که کارهای خودش را شروع کند، ادامه دهد و آن را به ثمر برساند و این یعنی اینکه در مشاوره، فرد مشاور دیدی بالا به پایین نسبت به مراجعش دارد.
🔹کوچینگ، منتورینگ نیست!
در منتورینگ، فرد منتور در یک مسیر مشخصی به موفقیت رسیده است و در این مسیر چالشها، موانع و نقاط مهمی برای رشد را داشته است و هنگامی که فرد تازه وارد میشود، با مراجعه به یک منتور در رشته خاصی که مد نظرش است از او راهکارهایی برای پیشرفت میگیرد.
منتور به مراجعش کمک میکند که کدام گزینهها بهتر است انجام شود و کدام گزینهها بهتر است انجام نشود.
پس دید بالا به پایین در منتورینگ نیز وجود دارد.
🔹کوچینگ، تدریس نیست!
در کار تدریس که اکثراً به صورت گروهی یا جمعی انجام میشود فرد مدرس که در رشته خاصی تخصص و آگاهی دارد به دانشپذیران این رشته که قصد آموزش دیدن دارند، آموزش میدهد.
در تدریس مدرس دید بالا به پایین نیز دارد زیرا در شتهای که تدریس میکند تخصص دارد اما مراجعان میخواهند این تخصص را یاد بگیرند.
🔹کوچینگ، گفتگوی دوستانه نیست!
در گفتگوی دوستانه دو فردی که با همدیگر صحبت میکنند گاهی اوقات یکی از آنها در مورد چالش یا مسئلهای که دارد صحبت میکند و طرف مقابل نظر شخصی خود را در آن مورد بیان میکند. گاهی اوقات این نظرات صادقانه نیستند و حتی ممکن است همراه قضاوت باشد و معمولاً تا حل مسئله، همراهی وجود ندارد.
🔹کوچینگ، تراپی نیست!
در تراپی فردی که به تراپیست مراجعه میکند غالباً دچار بیماری روانی با شدت کم یا زیاد شده و تمرکز اصلی روی مشکلات است.
تراپیست با تمرکز روی گذشته آن فرد به او کمک میکند که ریشه اصلی این نوع بیماری روانی یا مشکل را پیدا کند و کمک میکند مراجع از حالت منفی به حالت خنثی برود.
🔹با توجه به تعاریفی که ذکر شد برخلاف ذهنیتی که در جامعه وجود دارد کوچینگ هیچ یک از این مواردی که ذکر شد نیست بلکه یک کوچ مثل مشاور هرگز راه حل پیشنهاد نمیدهد، مثل یک منتور از مسیری که طی کرده برای مراجعش راهکار ارائه نمیدهد، مثل مدرس قرار نیست چیزی را آموزش دهد، گفتگوی دوستانه نیست که صرفاً فرد چالشش را بیان کند و کوچ آن را بشنود و در نهایت تراپی نیست که اختلال و یا عملکرد بیش از اندازه مختلف فرد را حل کند.
🔹کوچ مانند آینهای است که در مقابل مراجع قرار میگیرد و هر آنچه را که میبیند صادقانه به مراجع برمیگرداند.
کوچ با پرسشگری کنجکاوانه یک گفتگوی پرسشگرانه را شکل میدهد به این صورت که سوال از طرف کوچ و پاسخ از طرف مراجع، به مراجع کمک میکند که به درون خود برگردد و هر آنچه را که میخواهد از درون خود جستجو کند و به نتیجه برسد.
- گلایە بانوان از وضعیت مدیریتی ورزش و جوانان - آذر ۱۳, ۱۴۰۳
- ژاپن برای احیای دریاچه ارومیه ۴.۶ میلیون دلار به ایران اهدا کرد - آذر ۱۳, ۱۴۰۳
- بۆ؛ ف . ی . . . - آبان ۲۹, ۱۴۰۳